Met veel enthousiasme begin ik hier met het schrijven van mijn eerste column. De komende edities zal ik met jullie de laatste trends delen op het gebied van technologische ontwikkelingen die interessant zullen zijn voor iedere bestuurder, toezichthouder of ondernemer.
Graag trap ik deze 1e editie af met GEO optimalisatie. Ik hoor jullie denken… GEO als in GEO politiek of geografisch? Nee, GEO staat voor Generative Engine Optimization. Wat? GEO kun je zien als de SEO (Search Engine Optimization) van de AI platformen zoals ChatGPT en CoPilot. Voor wie niet weet wat SEO is, wanneer je werkt aan verbetering van je SEO van je website of webshop ben je bezig met het verbeteren van je positie in bijvoorbeeld de Google Search resultaten waardoor je een hogere positie krijgt in de organische resultaten van Google. Dit zorgt dan voor meer bezoekers en/of hogere conversies. Still with me?
Terug naar GEO. Wanneer je in ChatGPT vraagt naar een product of dienst met websearch, bijvoorbeeld: “waar kan ik het best mijn reisverzekering afsluiten” zal ChatGPT daarop terugkomen met een lijst met suggesties en verwijzingen (bronnen) met url vermeldingen naar de betreffende websites voor meer informatie. En zie daar de uitdaging. HOE kom ik daar met mijn bedrijf nou ook tussen? Hoe krijg je ChatGPT zover dat zij jouw organisatie gaan tonen wanneer bezoekers naar informatie vragen. Hou er rekening mee dat AI straks overal in geïmplementeerd zal zijn, telefoons, auto’s, computers, softwareoplossingen, you name it. Of het nu spraak of getypt is, een AI model zal terugkomen met suggesties wanneer daar door de gebruiker om gevraagd wordt. Het kan dus straks zomaar zo zijn dat jouw organisatie hier sterk afhankelijk van wordt aangezien het verkeer van je site straks niet meer uit Google Search komt maar uit de resultaten van AI-platformen. Naar wat ik zie bij onze klanten schat ik zo in dat deze trend zich de komende maanden sterk gaat doorzetten. Doe tijdig onderzoek binnen jouw organisatie zodat je straks niet achter de meute aanloopt en een grote inhaalslag moet maken.
Zeg ik nu hier dat GEO the next thing zal worden? Daar kan ik geen garanties over geven maar dat AI een (nog) grote rol gaat spelen in ons dagelijks bestaan en ons nog meer zal voorzien van informatie is zeker.
EN NU? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw organisatie hoger komt in deze resultaten? Zonder te veel in technische details te treden deel ik graag een aantal belangrijke factoren waar je zelf op kunt sturen en een hoge impact mee kunt hebben. Denk hierbij aan een combinatie van; sturen op meer reviews, humaan geschreven tekst, bronvermeldingen, opbouwen van domain autority, schema-markup implementeren (daar gaan we het een andere keer over hebben), hoogwaardige, getrouwe teksten en het plaatsen van citaten helpen hierbij om eerder getoond te worden dan je concurrenten.
VOORBEELD: verplaats je even in als de timmerman die zijn eigen website heeft. We gaan er voor het gemak vanuit dat hij op zijn site wat over zichzelf verteld, portfolio van zijn projecten heeft en een contact pagina heeft.
Goed aanvullend “voer” voor GEO optimalisatie van deze website voor de timmerman zou een aanvullende pagina zijn waarbij je in een begrijpelijke(humane) taal een uitleg geeft over “vurenhout”. Wat is vurenhout, waar komt het vandaan, wat voor keurmerken zijn er, wanneer gebruik je het wel en wanneer niet etc. Je integreert hierin citaten, verwijzingen en bronnen. Je prijst hierin dus niet je eigen bedrijf aan, je laat echt zien dat wat je zegt zo getrouw is dat AI dit zal gaan gebruiken als een betrouwbare bron en daardoor (hopelijk) jouw website zal tonen wanneer er gevraagd wordt “welk houtsoort is het beste voor mijn kozijnen”.
In het kader van de juiste vragen stellen en ervan uit gaande dat dit nog geen item is geweest binnen jouw organisatie kun je de verantwoordelijken bevragen of hierover nagedacht is. Hierbij kun je aangeven dat het goed zou zijn om een plan te ontwikkelen waarbij je gaat kijken naar het ontwikkelen van de juiste content “voer” voor AI-platformen. Pas het hierboven genoemde voorbeeld toe op jouw organisatie en verwerk hierin de belangrijkste topics(keywords) waarop je de kans wilt vergroten om als suggestie getoond te worden.
Tot slot, en ter motivatie “waar geen aardappelen gepoot worden, zullen er ook geen groeien“. Op mijn website JeroenKerkhof.com heb ik modellen en referenties toegevoegd waarmee je dieper in de materie kunt duiken.